афиш

Начало | афиш | Коледната приказка „Лешникотрошачката“ с пролетна премиера на сцената на Старозагорската опера

Коледната приказка „Лешникотрошачката“ с пролетна премиера на сцената на Старозагорската опера

Аз детето | 2019-04-01

Коледната приказка „Лешникотрошачката“ с пролетна премиера на сцената на Старозагорската опера

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е. Т. А. Хофман ще оживее в пълния си блясък на 3 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски, който базира своя авторски прочит на творбата върху избрани фрагменти от хореографията на Лев Иванов и Василий Вайнонен. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

„Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък. За мен балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски.

Истинският празник с чудеса и огромната коледна елха на сцената на театъра е създаден от италианския художник Салваторе Русо. Негови са и великолепните приказни костюми, в които са облечени героите. В новата постановка – решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на „Лешникотрошачката“ ще бъде разказана за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора в първите дни на пролетта. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, ѝ предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 3 април ще танцува изящната балерина Марина Сороче. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

„Лешникотрошачката“ се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота на всеки човек винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата му в Доброто – обратно в сърцето. Лекотата и изяществото на „Валса на цветята“, адажиото и танца на Феята Драже създават атмосфера на тайнство и магия. Освен това музиката е толкова образна, че зрителите могат да чуят отмерването на часовете и писъците на мишките, барабанните удари и звука на падащите капки вода във фонтаните, пращящия мраз и играта на лунната светлина, и разбира се, да усетят чувствата на героите.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера – ярка постановка, възхитителни костюми, впечатляваща сценография, класическа хореография, познати от детството любими мелодии – истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи!

Следващите спектакли на „Лешникотрошачката“ са на 24 април – от 11.00 часа ще бъде представена адаптирана едночасова версия за най-малките зрители, а от 19.00 часа – пълната версия за деца и възрастни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град